Alkol Bağımlılığı
Alkol; şarap, bira gibi sıvıların ya da pancar, patates nişastasının şekerleştirilmesi sonunda ortaya çıkan glikoz çözeltilerin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, kokulu, yanıcı, uçucu, renksiz sıvıdır.
Alkolün en sık tüketilme biçimi “sosyal içicilik” olarak adlandırılan kullanımdır. Sosyal içicilik, kişinin alkolü sınırlı miktarda ve aralıklı olarak tükettiği, alkol kullanımı ile ilgili sosyal veya fiziksel bir sağlık sorunu yaşamadığı anlamına gelir.
İkinci en sık görülen tüketim “zararlı kullanım” denilen türdür. Bu kişiler, örneğin; alkol tüketimi nedeni ile ertesi gün işe geç kalır veya gidemez, işlerini ve sorumluluklarını yerine getirememeye başlar, tehlikeli olduğunu bile bile yineleyici şekilde alkollü araba kullanır, sarhoşluk nedeni ile başı derde girer, alkolsüzken yapamayacağı davranışlarda bulunur, aile ilişkilerinde ve arkadaş grubunda sorunlar yaşamaya başlar.
Alkol Bağımlılığı: Eğer kişinin kullandığı alkol miktarı giderek kendisine yetmez ve aynı etkiyi sağlayamaz hale gelirse buna tıpta “tolerans” adı verilir ve alkol bağımlılığının en önemli ölçütlerinden birisidir. Kişi kullandığı alkol miktarını giderek artırır ancak bu yeterli etkiyi sağlamadığı için her gün daha fazla alkol alınır ama maalesef bu kısır döngüden çıkmak artık pek kolay değildir. Kişi hayatını alkol tüketimi üzerine planlamaya başlar; işine gitmez, ekonomik kayıplar, aile içi ilişkilerde onarılamayacak düzeyde sorunlar, kırgınlıklar ve kopmalar hatta aile bireylerinde şiddet uygulanmaya başlar.
Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi alkol kullanan kişi alkolden uzaklaşmamak için alkolle sorunlu olduğunu kabul etmek istemez. O’na göre istediği zaman alkolü bırakabilecektir. Alkol alınmadığı zamanlarda, özellikle sabahları kalkınca, terleme, titreme, yoğun sıkıntı hali, ishal, hayal görme gibi belirtilerin bulunduğu “alkol yoksunluğu” sendromu yaşanmaya başlanabilir. Alkol bağımlısı birey giderek daha da yalnızlaşır, sosyal ilişkileri ve ekonomik durumu da bozulur. Alkol bağımlısı kişi, alkolün kendisine ve sosyal ilişkilerine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten kendini alamayan kişidir.
Bağımlılık Belirtileri Nelerdir?
- Kullanılan alkol miktarını sınırlayamamak
- Alkolden zarar gördüğü bilinmesine rağmen alkol alımına devam etmesi
- Tüketim miktarını azaltmayı istemek veya bunu yapmak için başarısız girişimlerde bulunmak
- Alkol kullanımı yüzünden önemli toplumsal, mesleki etkinliklerin ya da boş zamanları değerlendirme etkinliklerinin azaltılması ya da bırakılması
- Alkol içmek için güçlü bir istek veya dürtü hissetmek
- Tekrarlanan alkol kullanımı nedeniyle işte, okulda veya evde sorumluluklarını yerine getirmeme
- Fiziksel, sosyal veya kişilerarası sorunlara neden olduğunu bildiğiniz halde alkol kullanmaya devam etmek
- Sosyal ve işle ilgili faaliyetlerden ve hobilerden vazgeçmek veya azaltmak
- İçmediğinizde mide bulantısı, terleme ve titreme gibi yoksunluk semptomları yaşamak
Bağımlılık tedavisinde başarı elbette ki kullanan kişinin hastalığı kabulü ile başlar. Öncelikle kişinin hastalık ve süreç hakkında farkındalık geliştirebilmesi adına gerekli müdahaleler ve bilgilendirmeler yapılmalıdır.