DANIŞMANLIK NEDİR?
Danışman: Bilgi ve düşüncesi alınmak için kendisine danışılan görevli kimse, müşavir anlamına gelir. Danışmanlığın tanımı ise en sade şekliyle “özel bir alanda uzmanlaşmış kişi veya kurumların sahip olduğu bilgi ve beceriyi belirli bir zaman çerçevesinde hizmet verdiği kuruluşa veya bireye aktarması” olarak yapılabilir. Buradaki en kritik nokta, “danışman” olarak adlandırılan kişinin söz konusu alanda tecrübeli ve uzman kişi olmasıdır.
Danışmanlık hizmeti alacak bireylerin ya da işletmelerin danışman seçerken dikkat etmesi gereken hususlardan biri de uzman kişinin özgeçmişinin incelenmesidir. Güvenilirlik ve yeterlilik açısından düşünüldüğünde, uzun yıllar alanında çalışmış deneyimli kişilerin öncelikli olarak tercih edilmesi hizmet alacak birey ya da işletmelerin yararına olacaktır.
BAĞIMLILIK DANIŞMANLIĞI
Bağımlılık beyin hastalığı olup, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bağımlılık sadece alkol, sigara ve madde kullanımında değil, internet, kumar, şans oyunları, yeme, alışveriş, seks bağımlılığı gibi pek çok alanda açığa çıkabilmektedir.
Genetik geçişi olabileceği gibi, başka ruhsal bozukluklar nedeniyle veya çevresel faktörlerden (yanlış arkadaş-çevre seçimi, ailede kullanan birinin daha olması,vb) dolayı da açığa çıkabilir. Türkiye’de artık danışmanlık konusunda üniversitelerde uzmanlaşma imkanı oluşmaya, bu alanda çalışanların daha çok profesyonelleşmesine, dolayısıyla tüm bunlarla ilgili önlem alma ve tedavi etme sürecinde büyük ilerlemeler kaydedilmeye başlanmıştır.
Doğru tedavi yöntemleriyle tüm bağımlılıkların üstesinden gelmek mümkündür. Bağımlılıklarda özellikle erken tanı ve teşhis hayati öneme sahiptir. İleri düzeyde sigara, alkol ve madde bağımlılığı geliştirenlerin ilaç ve danışmanlık alarak, diğer bağımlılıkların (Teknoloji,kumar,yeme,alış-veriş,seks,kumar,vs) ise sadece danışmanlık alarak atlatabilecekleri bir süreçtir.
Madde bağımlılığı danışmanı, bağımlılıkların üstesinden gelmek ve kendi kendine yeterli hale gelmek için bireylerle birlikte çalışır...